Pitäisi siivota ja vaikka mitä muutakin tehdä, mutta minäpä innostuin ottamaan kuvia viherkasveistani :D
Olen aina tykännyt kasveista ja joskus lapsena innostuin hirveästi kaktuksista, raahasin jopa lomamatkalta Kanariansaarilta kaksi isoa pallokaktusta suomeen lentolaukussa, johon ei juuri muuta niiden lisäksi mahtunut. Ikävä kyllä kärsivällisyyteni siihen aikaan oli vielä huonompi kuin nyt ja tapoin molemmat kaktukset, en ihan heti mutta muutaman kuukauden kuluessa.
Olisi hienoa jos nuo kaktukset olisivat vielä olemassa, muistan että toisessa oli punaiset ja toisessa keltaiset piikit ja molemmat olivat n.30cm halkaisijaltaan.
Ennen sitä ja sen jälkeen olen omistanut monia kaktuksia ja muita kasveja. Aikaisemmin en ollut juurikaan innostunut muista huonekasveista kuin kaktuksista, kaikki tavalliset viherkasvit oli mielestäni tylsiä ja kasvatinkin mieluummin kasveja hedelmänsiemenistä ja ihan vain hyötykasveista kasvimaalle, vaikkei  meillä ollut kunnon kasvimaata, ja taimet kuolivat aina ennemmin tai myöhemmin.

Edelleenkin tykkään kasvattaa "hedelmähuonekasveja" ja keväisin on ihan pakko piilotella siemeniä multaan, vaikkei minulla vieläkään ole kunnon kasvimaata, jakelen taimia sitten halukkaille kesemmällä.

Joskus muutama vuosi sitten pelastin äidin roskiin heittämän limoviikunan itselleni, en edes oikeastaan ajatellut sen enää virkoavan, mutta piilotin se verhoni taakse ja yritin hoitaa hyvin.
Kun otin limon itselleni, muistikuvieni mukaan siinä oli ylösalaisin käännetyn L-kirjaimen mallinen runko, jonka päässä oli kaksi tai kolme lehteä. Tänään limo on rehevä, suht normaalin mallinen ja mullanpinnasta mitattuna 70cm korkea.
Tästä kokemuksesta rohkaistuneena olen hankkinut muitakin viherkasveja; sain siskoltani pereinteisen rönsyliljan ja äidiltä olen varastanut Rhipsaliksen, peikonlehden, jonkin köynnöksen ja viimeisimpänä kirjavan rönsyliljan.


1018508.jpg
Tässä on kukkapöytäni aika tarkalleen vuosi sitten; siemenestä kasvatettu avokado, mangokylvös, Rhipsalis (olisiko korallikaktus suomalaiselta nimeltään?) kanarialta tuliaisiksi saatu aaloe, sulkasaniainen (joka kuihtui pian pois), siemenestä kasvatettu paprika, aiemmin mainitsemani limoviikuna ja rönsylilja.

1018522.jpg
Ja tässä kukkapöytä tänään: rönsylilja joka riemastui uudesta altakasteluruukusta ja alkoi tehdä rönsyjä, Rhipsalis, avokado joka ei suostu haaromaan vaikka kuinka katkoo, rupesi vain juromaan viidennen kerran jälkeen. Pikku kaktuksia Ikeasta, niiden takana "happybean" joka oli  valoittavan näköinen hassun mallisinen lehtineen kun sain sen, nyt se vaalenee ja kaljuuntuu :(
Edessä kesällä äidiltä ottamistani muutaman lehden pistokkaista kasvanut peikonlehti, odotan kovasti että se teksii reikäisiä lehtiä! vieressä n.kaksi viikkoa sitten istutetut kirjavan rönsyn pistokkaat, nurkassa limo jota on leikeltykin edellisen kuvan jälkeen.
Aaloe jää piilon peikon taa, mutta on viihtynyt oikein hyvin.

1018512.jpg
Tämäkin kuva on otettu n.vuosi sitten, pikkukatukset olivat vain niin houkuttelevia, että ne oli pakko ostaa mukaan Ikeasta.
1018513.jpg
Tässä samat pallerot elokuussa, ihme kyllä en onnistunut tappamaan kuin yhden! ja muut jopa kasvavat ja tuo oikeassat alareunassa oleva tekee vauvoja juureensa.

1018538.jpg1018539.jpg
Jos joku sattuu tietämään mikä kasvi tämä on, olisin kiitollinen tiedosta!
Tämänkin olen kasvattanut äidiltä varastetuista pistokkaista, en vain tajunnut laittaa tarpeeksi montaa pistokasta ruukkuun, mutta toivottavasti se haaroo. Äidin kasvi on paljon tummemman vihreä ja lehtien alapinnat ovat tummanpunertavat, omani lehdet ovat vaaleita ja hauska raidallisuus lehdissä näkyy vain juuri ja juuri.

Loppukesästä äiti oli lähinnä mökillä ja iso peikonlehti josta otin pistokkaat, jäi huonolle hoidolle, kuivui ja ränsistyi, syksyllä äiti kyllästyi katselemaan sitä; katkaisi sen juursesta ja heitti ruukun parvekkeelle. Kuulin tästä vasta paljon myöhemmin ja surkuttelin jo komean kasvin kohtaloa. Alkuviikosta äidillä käydessäni näin kuitenkin ruukun parvekkeella ja heitteillejätöstä huolimatta peikko oli vielä jotenkuten hengissä joten tahdoin sen itselleni.
1018521.jpg
Vanha runko on aika kuollut ja kylmääkin saanut, olihan jo pakkasta öisin, mutta juuresta tunkee uutta kasvua ja olen enemmän kuin innoissani tästä uudesta pelastusprojektista!
Ruukussa ei sanota kuinka suuri se on, mutta arvelisin että 15-20 litraa, juurakko on varmaankin aika iso, ja jos se on säilynyt hyvin hengissä, saan varmaan nopeasti ison kasvin ja isoja reikäisiä lehtiä!!

Kertokaapa muutkin bloggaajat kasveistanne! olisi kiva kuulla tarinoita muidenkin huonekasveista ja nähdä kuvia. Mikä on rakkain kasvinne ja mistä olette ylpeitä?
Mikä kasvi ei suostu kasvamaan millään jne.??